Traumaverwerking is vooral voor sterke mensen

‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’. Je kent de uitdrukking waarschijnlijk wel. Iedereen heeft zijn of haar eigen problemen en uitdagingen en sommige mensen hebben het moeilijker dan andere mensen. Traumatische gebeurtenissen kunnen een flinke stempel drukken op de kwaliteit van je leven en nachtrust. Ook wanneer je hier niet actief bij stilstaat. Trauma’s kunnen in het onderbewuste namelijk veel langer blijven hangen dan je denkt. Emotionele blokkades, stotteren, problemen in de omgang of moeilijk vrienden kunnen maken – het kan allemaal te maken hebben met een trauma dat nog niet verwerkt is. Maar traumaverwerking kun je in de meeste gevallen niet alleen. Er wordt nog steeds gedacht dat traumaverwerking voor zwakke mensen is, maar het tegendeel is waar. Traumaverwerking is namelijk bij voorkeur geschikt voor de mensen die hun problemen onder ogen durven te zien, die kunnen praten over wat er gebeurd is en die antwoorden willen op schuldvragen. Traumaverwerking is een persoonlijk proces waarbij goede begeleiding zorgt voor successen. Persoonlijk raden wij altijd To Be Me aan (http://www.tobeme.nl/), omdat zij goede resultaten boeken en we veel positieve ervaringen hebben gehoord over deze mensen.

Het belang van traumaverwerking

Het belang van het verwerken van een trauma is terug te zien in een heel aantal facetten van het leven, ook voor de mensen om je heen. Wanneer jij met een trauma doorloopt dat niet verwerkt is, dan heeft dat weerslag op de mensen om je heen:

  • Je bent jezelf niet;
  • Je bent afwezig;
  • Je presteert niet optimaal.

Het meedragen van emotionele blokkades is daarnaast per definitie een rem op je groei. Het verder ontwikkelen van competenties en mogelijkheden wordt lastig wanneer je geremd wordt door iets dat nog niet verwerkt is. Zie het als een drempel waar je constant overheen moet voordat je kunt beginnen aan de echte reis. Het is niet alleen lastig, het maakt het hele proces ook vervelend. Daarom is traumaverwerking belangrijk. Het helpt je (weer) te worden wie je bent (of was), zodat je daadwerkelijk verder kunt gaan met je leven en je problemen uit de weg kunt ruimen. Nogmaals: traumaverwerking is vaak een hard en confronterend proces, dat tegelijkertijd prachtig is omdat het nieuwe inzichten biedt en wegen opent die je voorheen niet kon zien. Ook voor het verwerken van gebeurtenissen van heel lang geleden is traumaverwerking belangrijk, want deze gebeurtenissen draag je al zolang mee dat de kans groot is dat je hier echt last van hebt.

Een persoonlijk traject

Er zijn mensen die tips en handleidingen geven over traumaverwerking, maar daar maken wij ons niet schuldig aan hier in dit artikel. Dat heeft een reden. Het verwerken van een trauma is een persoonlijk proces en moet serieus benaderd worden. Het is belangrijk dat een aanpak gekozen wordt die past bij jou als persoon – en het trauma dat je wilt verwerken. Algemene tips en trucs kunnen vaak meer schade aanrichten en zijn in de meeste gevallen onwerkbaar omdat zij niet toegespitst zijn op de problemen die je hebt. Neem daarom eens contact op met To Be Me, waar experts op het gebied van traumaverwerking klaar zitten om je verder te helpen. Stel het verwerken van een trauma niet te lang uit. Hoe langer je doorloopt met de problemen, hoe groter de kans is dat je hier op de langere termijn echt last van gaat krijgen en het gevolgen gaat hebben voor je nachtrust en je prestaties op je werk en binnen je relatie. Je bent niet alleen en je hoeft niet alleen door dit proces heen. Er is hulp, ongeacht welk trauma je hebt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn