Mijn eigen successieplanning

 Wanneer je ouder wordt, ben je steeds vaker bezig met je nalatenschap. Ik heb dat zelf ook gemerkt. Toen ik eenmaal de vijftig was gepasseerd, begon ik me druk te maken om de financiële positie van mijn kinderen nadat ik er niet meer was. Ik stopte ze af en toe nog wel eens wat geld toe, maar hoe moest dat wanneer ik er niet meer was? Op een gegeven moment hakte ik de knoop door: ik moest bezig met mijn successieplanning. Er kwamen tot een hoop vragen in me op. Hoe kon ik mijn vermogen het beste verdelen? Was het verstandig om te wachten met schenken tot ik overleed? Samen met De Bie en Oort Financiële Raadgevers ben ik om tafel gaan zitten om op al deze vragen het antwoord te vinden. We hebben gesproken over tal van zaken omtrent mijn successieplanning. Graag zou ik dit willen delen, om zo meer informatie beschikbaar te stellen. We hebben diverse vragen behandeld: 

  • Hoe kun je het vermogen verdelen?
  • Een schenking of een erfenis?
  • Hoe zit het met de belasting? 

De eerste stap in je successieplanning is het bekijken van de mogelijkheden. Je wilt je geld zo eerlijk mogelijk doorgeven, maar hoe doe je dat? Je moet bepalen hoeveel geld je wilt nalaten aan familie, vrienden, kennissen, collega’s of andere dierbaren. Dit leg je vast in je testament. Vrouw en kinderen hebben in principe recht op een behoorlijk gedeelte van je vermogen, zelfs als je dit in eerste instantie niet ziet zitten. Dit heet de legitieme portie en is eigenlijk altijd opeisbaar. Het is belangrijk om dat goed te bedenken wanneer je een successieplanning opstelt en je vermogen verdeelt. Je kunt ervoor kiezen om al je geld aan een goed doel te geven, of aan een vriend te doneren, maar vaak gaat het dan dus niet om het volledige bedrag. Op https://www.debieenoort.nl/successieplanning/ lees je meer over de mogelijkheden die je in eerste instantie hebt. 

Successieplanning: schenking of erfenis

Wanneer je hebt besloten hoe je het geld wilt verdelen, is het tijd om na te denken over de manier waarop. Ook dit leg je vast in je successieplanning. Je kunt het geld doneren op het moment dat je komt te overlijden, dus een erfenis, maar je kunt ook kiezen voor een schenking. Een schenking geef je met warme hand. Het verschil tussen beide vormen zit hem met name in de belasting die je betaalt. Over een erfenis wordt erfbelasting geheven, vaak een aanzienlijk bedrag. Deze belasting wordt berekend aan de hand van je relatie met de overledene. Wederom hebben vrouw en kinderen de beste voorwaarden. Zij betalen slechts een klein deel belasting en hebben een grote vrijstelling. Wil je al je geld weggeven aan een goede vriend, dan zal hij of zij daar een flink gedeelte van moeten afdragen. Een schenking wordt ook belast, maar pas vanaf een bepaald bedrag. Dat betekent dat je het geld in delen kan overmaken, zodat je aan het eind van de rit meer overhoudt. Neem deze zaken allemaal mee in je successieplanning.

Start op tijd

Het is niet leuk om na te denken over je eigen erfenis. Toch is het van belang dat je op tijd begint, zodat jouw vermogen bij de juiste mensen terecht komt. Schuif de beslissing dus niet voor je uit, maar begin vandaag nog met het ordenen van je gegevens. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, of wil je weten wat voor jou het beste is? Ga snel naar bovenstaande site en neem contact op. Je gaat dan aan de slag met een successieplanning waar je zelf helemaal achter staat! 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn