Ayahuasca

Heb jij wel eens gehoord van Ayahuasca? Dit is een drankje dat gebruikt wordt in het Amazonegebied door de oorspronkelijke, inheemse bevolking. Zij noemen het ook wel de drank van de ziel, een geschenk van de goden en het wordt in menige religieuze ceremonie gebruikt. Het is een heilig sacrament en het zal nooit zomaar zonder reden gedronken worden. Naast het gebruik tijdens ceremonies, wordt het ook gebruikt als spiritueel geneesmiddel. Het wordt dan ingezet voor het bestrijden van lichamelijke en geestelijke klachten. Het zorgt voor heling van geest en lichaam, het geeft inzicht en persoonlijke groeit. Het mag dus duidelijk zijn dat Ayahuasca niet zomaar een drankje is. Het zorgt voor verruiming van het bewustzijn en het wordt daarom door sjamanen ook wel ingezet als communicatiemiddel. Het geeft gebruikers vaak een psychedelische en visionaire ervaring, tegelijkertijd heeft de drank, gebrouwen uit een plant, ook een reinigend effect op het lichaam. Gebruikers moeten vaak braken en krijgen diarree, waardoor allerlei verkeerde stoffen uit het lijf verdwijnen. Herboren, helder en scherp zijn kernwoorden die mensen aangeven over hoe zij zich voelen na het gebruik van Ayahuasca. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebruik hiervan vanuit de Amazone is overgekomen naar onze westerse wereld.

Ayahuasca gebruiken

We gaan graag nog even wat dieper in op wat mensen die Ayahuasca gebruiken nu precies ervaren en wat het effect ervan is. In de eerste plaats ervaren zij een gevoel van opruiming. In hun lichaam worden er zaken opgeruimd die zij kwijt moeten en dat geeft later een zeer prettig gevoel. Ook geestelijk gezien worden er zaken opgeruimd. Je bereikt met de drank namelijk een diepere laag van bewustzijn en kunt zo bij dingen komen waar je anders niet bij kunt. Ayahuasca stelt je in staat om ook in je geest zaken op te ruimen, je krijgt nieuwe inzichten en kunt daardoor dingen afsluiten. Ook is er een bepaalde overgave, waardoor je ruimte creëert voor acceptatie en liefde. Ook een grotere verbondenheid met de wereld om je heen is iets dat vaak gerapporteerd wordt als effect van het gebruik van dit middel. Niet alleen tijdens het gebruiken zelf, maar ook nog lang daarna. Eenheid en verbondenheid met de wereld om zich heen. Ook worden de eigen verantwoordelijkheden duidelijker, waardoor men beter in staat is om zaken in eigen hand te nemen en de juiste rol in het eigen leven te vervullen. Ayahuasca zorgt dus op meerdere vlakken voor een verbetering van levens, zowel op de kortere als langere termijn.

Onder professionele begeleiding gebruiken

Het kan best wel heftig zijn om voor de eerste keer een geestverruimend middel als Ayahuasca te gebruiken en het kan dan ook prettig zijn om dit onder professionele begeleiding te doen. Daar komt bij dat het van toegevoegde waarde kan zijn om dit in een groep te doen, tijdens een speciale ceremonie. Daarmee worden de effecten vaak nog sterker. Een dergelijke ceremonie kun je meemaken bij het Ayahuasca Centre. Zij raden je aan om je altijd goed voor te bereiden voordat je mee gaat doen. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde zaken die ervoor zorgen dat jij niet mee kunt doen, zoals:

  • zwangerschap
  • bepaalde ziektes, zoals nierziektes, epilepsie en neurologische aandoeningen
  • geestelijke aandoeningen, zoals schizofrenie, borderline en psychose
  • gebruik van bepaalde medicatie

Op hun website kun je meer lezen over contra-indicaties voor het meedoen aan een ceremonie. Ga je wel meedoen, dan word je begeleid door begeleiders met een ruime ervaring, die jou goed door het hele proces kunnen loodsen. Het is daarom ook raadzaam om nooit zomaar zelf Ayahuasca te gaan gebruiken, maar dit te doen onder begeleiding van het Ayahuasca Centre.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn