Regel je uitvaart op tijd en vind de juiste informatie over een crematorium

Het zijn niet de leukste onderwerpen om over na te denken, maar het is toch verstandig om op tijd na te denken over je uitvaart. Niet alleen voor jezelf, want in principe ben je er zelf niet meer als je komt te overlijden, maar vooral ook voor je nabestaanden. Je wilt hen natuurlijk niet opzadelen met het regelen van de uitvaart. Tevens wil je ook niet dat ze voor onverwachte verassingen komen te staan en daarnaast wil je ze natuurlijk een fijne uitvaart bieden waarmee ze jou op een positieve manier weten te herinneren. Daarom is het eerst zaak om over de grote vraag na te denken. Wil je begraven worden of gecremeerd? Om op die vraag een antwoord te krijgen kun je natuurlijk allereerst informatie inwinnen bij bijvoorbeeld een crematorium. Het kan namelijk zijn dat je niet precies weet hoe alles in zijn werk gaat in een crematorium en het zou jammer zijn als je door een gebrek aan kennis de verkeerde keuze maakt. Niet alleen is een gebrek aan kennis soms verantwoordelijk voor een verkeerde keuze, maar ook bepaalde vooroordelen over cremeren en het bijbehorende crematorium kunnen een vertekend beeld geven van de werkelijkheid en daardoor je keuze beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je je goed informeert over zowel het cremeren, het crematorium en de manier waarop een uitvaart wordt geregeld als je er voor kiest om je lichaam te cremeren. Denk bijvoorbeeld ook aan de manier waarop nabestaanden de gelegenheid krijgen om afscheid te nemen. Bij een begrafenis is het natuurlijk een ritueel waarbij de kist nog even boven de grond blijft en waar de nabestaanden eventueel nog iets kunnen zeggen of bloemen op de kist kunnen leggen. Je zou kunnen denken dat dit allemaal afwezig is als je lichaam naar een crematorium wordt gebracht. Dit is niet het geval. Natuurlijk is het anders bij een crematorium, maar er is voldoende gelegenheid voor alle rituelen. Daarnaast heb je de gelegenheid om iets met de as van de nabestaande te doen. Dit kan juist voor extra veel voldoening zorgen. Je kunt de as bijvoorbeeld thuis ergens neer zetten en dan heb je het gevoel alsof je persoon die je bent verloren nog een beetje bij je is, maar je kunt de as ook verspreiden op een plek die betekenisvol is voor de overledene. Kortom, het cremeren in een crematorium heeft zo bepaalde eigenschappen die een begrafenis niet heeft en andersom heeft een begrafenis natuurlijk ook weer bepaalde eigenschappen die een crematie in een crematorium niet heeft.

Waar vind ik de juiste informatie over een crematorium?

Als je in of rondom Amersfoort woont, dan kun je het best een kijkje nemen op de site van cba-amersfoort.nl. Op deze site vind je zowel de informatie over begrafenissen en ook over crematies in een crematorium. Beide opties zijn mogelijk via deze organisatie. Dus of je nu kiest voor een crematie in een crematorium of een begrafenis, je kunt beide realiseren bij deze website. Voor de crematie in het crematorium is ruimte voor alle soorten geloofsovertuigingen. Of je nu atheïst bent, moslim of christen, je kunt altijd terecht in het crematorium. Het crematorium is voorzien van verschillende kenmerken van verschillende geloofsovertuigingen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gereformeerde kerk is het crematorium dus multicultureel waarin de ruimte wordt gegeven aan verschillende geloofsovertuigingen. Het crematorium is optisch gescheiden van de begraafplaats waardoor je niet geconfronteerd wordt met de begraafplaats als je kiest voor een crematie en andersom word je ook niet geconfronteerd met het crematorium als je kiest voor een begrafenis.

Hoe werkt de crematie?

Als je kiest voor een crematie dan gaat het proces als volgt:

  • Uitvaart plechtigheid
  • Crematie
  • Verzamelen van de as in een speciale asbus met uniek kenmerk
  • Na een maand kun je de as in ontvangst nemen

Dit is een zeer korte weergave van het totale proces. Je kunt vanaf de twee aula’s direct naar het gebouw lopen waar de overledene wordt gecremeerd. Het is aan de nabestaanden zelf om te bepalen of ze bij de crematie willen zijn. In sommige culturen is het gebruikelijk om erbij te zijn, in andere culturen is dat niet het geval. Voor beide culturen bestaat dus de mogelijkheid om erbij te zijn of om er niet bij te zijn.  Er zijn twee verschillende aula’s waar de plechtigheid kan plaatsvinden. De eerste aula heeft de vorm van een Grieks kruis en is vrij strak en sober ingericht. De tweede aula is ook sober en zeer licht ingericht.  Naast de beide aula’s is er ook een familiekamer. Je kunt er ook voor kiezen om de plechtigheid in de familiekamer te laten plaats vinden. Het is geen kerk en de plechtigheid is dus ook niet gebonden aan de regels van de kerk. In een gereformeerde zwarte kousen kerk ben je bijvoorbeeld erg beperkt in je eigen invulling. Het is in die kerken nogal Bijbelvaste allemaal. In Amersfoort kun je zelf je eigen beeld en geluid meenemen. Je kunt de muziek van de overledene spelen en je kunt dus ook zelf van te voren, wanneer je je eigen crematie regelt, aangeven welke muziek er gedraaid moet worden tijdens de ceremonie. Je kunt dit ook combineren met beeldmateriaal. Dus laat je altijd goed informeren. Er zijn zoveel mogelijkheden tijdens een crematie en je bent redelijk vrij om de plechtigheid helemaal naar eigen smaak in te richten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn