Karambit: van werktuig naar combat

De karambit van Knifestore.nl is een nogal opmerkelijk mes voor veelzijdig gebruik. Het mes is ontworpen voor gebruikersveiligheid, precisie en efficiëntie. Het heeft een gebogen of gehaakt blad, een ergonomische handgreep en bevat meestal ten minste een veiligheidsring. De voorouder van het mes dook voor het eerst op in Indonesië. Het werd in de 11e eeuw gebruikt als landbouwwerktuig en gereedschapsblad. Vanwege de bloeiende handel in Indonesië, verspreidde het mes zich snel over Zuidoost-Azië en begon het sterke wortels te ontwikkelen in Maleisië en de Filippijnen. Hoewel het ontwerp van het mes enigszins kan variëren, heeft dit mes altijd een gebogen blad en biedt het meer functionaliteit dan dat van een recht mes. Traditioneel is het ontwerp van het mes gebaseerd op een tijgerklauw. Als zodanig moet het vlijmscherpe mes worden gezien als een werktuig perfect voor het vasthaken, scheuren, snijden en een maximale efficiëntie met minimale inspanning. Karambit-messen zijn erg gewild vanwege hun precisie en geschiktheid voor bijna elke uitdaging of taak. Op gebied van zelfverdediging biedt het gebogen blad van het mes de mogelijkheid om vloeiend aan te vallen en de bewegingsrichting gemakkelijk en snel te veranderen. Op zoek naar een karambit-mes? Bekijk het ruime aanbod op www.knifestore.nl.

Karambit: getest voor gevechten en goedgekeurd

Er zijn maar weinig wapens, messen of gereedschappen die net zo gemakkelijk of indrukwekkend als dit mes evenveel schade kunnen aanrichten. Voor een bekwame karambit-gebruiker is het vermogen om moeiteloos het mes in verschillende posities te manoeuvreren (vooral tijdens de onvoorspelbaarheid van gevechten of andere tactische situaties) zonder de angst om hun grip op het wapen te verliezen, onbetaalbaar. Hoewel het mes oorspronkelijk alleen als een eeuwenoud werktuig diende in dezelfde geest als het hedendaagse “Swiss Army Knife”, leende het mes zich gemakkelijk voor het gebruik op het slagveld. Op een gegeven moment raakten karambit-messen verweven met Pencak Silat, de inheemse en onvoorstelbaar dodelijke vechtkunst van Indonesië. Het mes wordt nu algemeen erkend als een van de vele traditionele wapens die gewoonlijk worden geassocieerd met silat en verschillende andere vechtsporten in Zuidoost-Azië, met name de Filipijnse kali. Het is moeilijk te zeggen of de unieke strijdbare voordelen van het mes de ontwikkeling van Pencak Silat hebben beïnvloed. Ongeacht of de kip of het ei eerst kwam, het mes staat nu bekend als een gevreesd en formidabel hulpmiddel voor het doden van een tegenstander wanneer het in de handen van een bekwame pesilat (of silat-vechter) wordt gegeven. Het is zeer zeldzaam om een bekwame gebruiker te vinden die niet ook een van de Indonesische, Filippijnse of andere vechtsporten in Zuidoost-Azië beoefent.

Waarvoor gebruiken?

Als je tot de jongere generatie behoort, heb je waarschijnlijk al karambit-messen gezien in het videospel Counter-Strike en talloze actiefilms. Hoewel ze er exotisch uitzien, zijn ze eigenlijk best handig in het dagelijks leven. Hieronder enkele dingen die je kunt doen met dit handige werktuig.

  • Als het gaat om zelfverdediging, kunnen maar weinig messen dit mes evenaren omdat het verwoestende wonden toebrengt. In de handen van een bekwame gebruiker is het karambit een dodelijk wapen dat het voordeel aan de kant van de verdediger legt. Een doorgewinterde zelfverdedigingsexpert kan een nieuwe karambit-eigenaar leren hoe hij in een paar minuten het beste uit dit veelzijdige mes kan halen.
  • Wanneer je snel kabel moet snijden, is er geen beter werktuig dan een karambit-mes. Het gebogen blad stelt gebruikers in staat buitenlagen op alle soorten touw en kabel te snijden om toegang te krijgen tot de binnenste draden zonder deze te beschadigen. Dit maakt het samenvoegen van touwen voor verschillende doeleinden een taartwandeling.
  • Dankzij hun vlijmscherpe randen, maken karambit-messen het perfecte aanmaakhout tijdens het kamperen.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn