Gastouderbureau

Gastouderbureausnoesje - GastouderbureauOp het moment dat u voor het eerst kinderen krijgt, komen er vele keuzes op u af. Een van die keuzes is of u na de bevalling weer aan het werk gaat en zo ja, hoeveel uren u dan gaat werken en hoe u de opvang van de kinderen regelt. U hebt hiervoor verschillende opties, zoals het gebruik maken van een gastouderbureau, de crèche, een kinderdagverblijf, naschoolse opvang of opvang door bijvoorbeeld de grootouders of andere familieleden of vrienden. Veel mensen proberen als eerste de kinderopvang te laten verzorgen door de grootouders en niet door een gastouderbureau, crèche of kinderdagverblijf. Zij geven er de voorkeur aan dat hun kleine door bekenden opgevangen wordt. Veel grootouders vinden het heel fijn om dit te doen, het geeft hen de kans om de kleinkinderen goed te leren kennen en op een andere manier een band met hen op te bouwen. Maar niet alle grootouders kunnen of willen dit. Sommigen zijn zelf nog aan het werk of hebben een druk leven, waardoor ze er gewoon geen tijd voor hebben. Anderen willen niet de verplichting van een vaste oppasdag aangaan, zij willen alleen een enkele keer oppas zijn. Dat is natuurlijk hun goed recht en vaak komen dan de opties van het gastouderbureau, de crèche of het kinderdagverblijf weer naar voren. Elk van deze mogelijkheden heeft natuurlijk zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo lijkt opvang via een gastouderbureau het meest op een thuissituatie, terwijl een kinderdagverblijf vaak vlakbij of in de basisschool gevestigd is, waardoor de kinderen er zelf naar toe kunnen gaan. Er is voor iedere vorm van opvang dus wel wat te zeggen, het hangt helemaal van u zelf af wat u het prettigst vindt en welke voordelen u het zwaarst vindt wegen. Zeker is dat het regelen van opvang via een gastouderbureau een optie is die helaas vaak vergeten wordt, terwijl het toch veel voordelen op kan leveren.

Voordelen van een gastouderbureau

Wat zijn nu de voordelen van kinderopvang regelen via het gastouderbureau? Waarom zou u hiervoor kiezen in plaats van voor een van de andere mogelijkheden? Opvang via een gastouderbureau heeft als voordeel dat:

  • er meer flexibiliteit mogelijk is met betrekking tot de uren waarop het kind opgevangen wordt
  • er stabiliteit en vertrouwdheid is, doordat uw zoon of dochter altijd door dezelfde persoon wordt opgevangen
  • er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht
  • het erg kleinschalig is

Voor ouders die onregelmatige werktijden en werkdagen hebben, bijvoorbeeld omdat ze in ploegendiensten werken of omdat ze in de zorg werken, is het regelen van oppas voor hun kind via het gastouderbureau ideaal omdat het zoveel meer flexibiliteit geeft. Veel gastouders zijn namelijk bereid om iedere dag van de week op te passen en ook overnachten is bij hen vaak mogelijk. Alles altijd in overleg uiteraard. U bent dus niet gebonden aan een vaste dag, zoals bij andere opvanglocaties vaak wel het geval is. Doordat het kind iedere keer bij dezelfde gastouder terecht komt, is er bovendien meer gelegenheid tot het opbouwen van een band. De gastouder wordt een vertrouwd gezicht, iemand op wie gerekend kan worden en die de kleine goed kent. De persoonlijke aandacht die er mogelijk is door de kleinschaligheid, vaak worden er niet meer dan vijf kinderen opgevangen, zorgt ervoor dat er goed zicht is op alle kinderen en dat er veel aandacht is voor de ontwikkeling. Opvang regelen via het gastouderbureau levert dus verschillende voordelen op. Een voordeel dat hier nog niet genoemd is, is het feit dat er uit onderzoek gebleken is dat kinderen die opgevangen worden via een gastouderbureau zelfverzekerder en meer ontspannen zijn dan leeftijdsgenootjes die naar crèche of kinderdagverblijf gaan. Dit heeft alles te maken met de vertrouwdheid en kleinschaligheid. Reden genoeg dus om juist hiervoor te kiezen.

Gastouder kiezen

Het vinden van een geschikte gastouder kan erg lastig zijn, maar dit wordt een stuk eenvoudiger als u gebruik maakt van de diensten van gastouderbureau Snoesje. Zij hebben verschillende personen in hun bestand staan waar u bij terecht kunt en door uw wensen duidelijk op papier te zetten, kunnen zij een geschikte match voor u vinden. Hebben zij iemand gevonden die waarschijnlijk goed bij uw gezin zou passen, dan vindt er uiteraard eerst een kennismakingsgesprek plaats. Bevalt dit en wilt u met elkaar in zee gaan, dan wordt al het papierwerk via het gastouderbureau geregeld. Zo weet u zeker dat alles goed is vastgelegd en dat de ondertekende contracten kloppen. Een groot voordeel van het werken via een gastouderbureau is bovendien dat er altijd oplossingen zijn in geval van ziekte en vakantie. Natuurlijk lukt het niet altijd om uw vakantie af te stemmen op die van de gastouder. U kunt er dan voor kiezen om een andere oppas te zoeken, misschien wil opa of oma wel een dagje oppassen, maar u kunt ook via het gastouderbureau voor die paar weken een andere gastouder krijgen. Ook in het geval van ziekte regelt het bureau een andere gastouder voor u, zodat u niet plotseling te maken krijgt met de situatie dat u geen opvang voor uw kind hebt terwijl u wel gewoon aan het werk moet. Het biedt u dus veel zekerheid, u kunt er op vertrouwen dat er altijd een oplossing te vinden is. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn, wilt u meer informatie over hoe alles in het werk gaat? Neem dan gerust eens contact op met gastouderbureau Snoesje.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn