Asbest verwijderen

In de afgelopen eeuw is veel met asbest gewerkt. Met name in de bouw is sinds de jaren veertig veel gebruikt in woningen, gebouwen en installaties. Het materiaal is erg sterk, waardoor het heel goed in de bouw te gebruiken is. Hiernaast is asbest erg slijtvast. Dit wil zeggen dat een kleine hoeveelheid erg lang meegaat. Het feit dat het materiaal ook isolerend en brandwerend is was voor veel bedrijven genoeg: asbest was het helemaal. Tot slot was asbest ook nog eens heel goedkoop, niemand hield er rekening mee dat het gebruik van het materiaal vervelende gevolgen kon hebben. Asbest verwijderen lag totaal niet in de plannen… In de jaren zestig kwam men er achter dat in gebouwen waar veel met dit mineraal gewerkt werd de werknemers een grotere kans hadden op gevaarlijke ziektes. Zo was de kans op mesothelioom (een bepaald type longkanker) aanzienlijk groter bij mensen die blootgesteld waren aan de stof. Wat bleek: asbest bestaat uit verschillende vezels. Wanneer deze vezels bij elkaar zitten is er niks aan de hand, maar wanneer het mineraal bewerkt wordt komen deze vezels los. Het gaat dus vaak mis wanneer men begint met asbest verwijderen of wanneer er een verbouwing in het pand plaatsvindt.  De losvliegende vezels gaan in de longen zitten en beschadigen de longblaasjes. Een vervelende zaak, waardoor het gebruik van asbest in Nederland vanaf 1993 verboden werd. Helaas zijn er nu veel oude kantoorgebouwen en woningen waar wel asbest is gebruikt tijdens de bouw. Het is nu zaak om al dit asbest te verwijderen. Asbest verwijderen is niet eenvoudig. Wanneer het materiaal wordt bewerkt of verplaatst ontstaat ook de mogelijkheid dat de vezels vrijkomen. Asbest verwijderen is dus een lastig karwei dat alleen door echte professionals uitgevoerd moet worden. Het proces heeft een aantal stappen:

  • Het voeren van de dialoog
  • Een asbest inventarisatie
  • Een sloop of renovatie

Natuurlijk gaat het bedrijf in de eerste plaats het gesprek aan met een erkende specialist. Deze zullen eerst alle mogelijkheden doornemen wat betreft het aanpakken van het asbest in een pand. Vervolgens wordt er gekeken naar de daadwerkelijke casus. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oude tekeningen die destijds zijn gemaakt of naar recentere informatie die voorhanden is. Belangrijk is hier natuurlijk in welke specifieke onderdelen van het pand asbest is gebruikt. Asbest verwijderen kan zeer lokaal gebeuren, maar moet vaak op meerdere plekken worden uitgevoerd. Nadat alle tekeningen zijn bekeken zal met het bedrijf besproken worden wat de beste aanpak is. Er moet ook een asbest inventarisatie worden uitgevoerd. In 2024, 30 jaar na het eerste verbod op het gebruik van asbest, moeten eigenlijk alle gebouwen vrij zijn van dit mineraal. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag, maar wanneer een bedrijf boetes wil mijden is het verstandig om nu te beginnen! Asbest verwijderen is een ingreep die veel tijd in beslag kan nemen.

Asbest verwijderen; de inventarisatie en renovatie

Wanneer de tekeningen aandachtig zijn bestudeerd is het tijd voor de volgende stap, een daadwerkelijke wandeling door het gebouw. Bij deze visuele analyse worden allerlei factoren meegewogen. Enkele hiervan zijn bijvoorbeeld de leeftijd van het gebouw en het werk wat er in het gebouw wordt verricht. In een relatief nieuw kantoorpand zullen minder snel problemen ontstaan dan in een oude fabriek. Het is daarom belangrijk deze factoren mee te wegen in de uiteindelijke beslissing en het strijdplan. Tijdens de visuele inventarisatie kan het voorkomen dat er wat schade aan het gebouw wordt toegebracht. Dit zal minimaal zijn, maar is belangrijk om te controleren of wat in de papieren geschreven is ook daadwerkelijk correct is. Werkzaamheden kunnen in deze fase (voor het asbest verwijderen) gewoon doorgaan. Wel kunnen de werknemers erop geattendeerd worden dat waarschijnlijk binnen korte tijd de werkzaamheden enige tijd stil kunnen liggen. Dit heeft te maken met de volgende stap die komt na de inventarisatie, renovatie en sloop. Voor veel bedrijven is dit de stap die pijn doet. De werkzaamheden die in het gebouw of in meerdere panden worden verricht moeten namelijk stil komen te liggen. Tijdens deze fase gaat een gespecialiseerd team het gebouw is, asbest verwijderen. Tijdens dit asbest verwijderen komen de vezels vrij. De mannen zijn hiertegen uiteraard goed beschermd. Juist omdat asbest verwijderen een tamelijk eenvoudig karwei lijkt hebben mensen de nijging dit zelf te willen doen. Dit kan echter grote risico’s met zich meebrengen. Neem daarom nooit het heft in eigen handen, neem altijd contact op met een erkend bedrijf, getraind in asbest verwijderen. Na de sloop moeten delen van het pand weer worden gerenoveerd. Hiervoor worden uiteraard moderne materialen gebruikt, zodat een reparatie zoals deze niet opnieuw hoeft te gebeuren. Hierna is het bedrijfspand weer helemaal klaar voor de toekomst!

Wacht niet te lang

Asbest verwijderen is een proces dat enige tijd kan duren. Omdat in 2024 alle renovaties voltooid moeten zijn is het verstandig om snel te beginnen. Wanneer de deadline dichterbij komt zullen meerdere bedrijven snel nog een renovatie laten uitvoeren. Wachttijden zullen dan toenemen en dan komt er druk op de ketel te staan. Het zou vervelend zijn dat door externe omstandigheden veel bedrijven met een boete blijven zitten. Zeker in gebieden met relatief veel kantoorpanden, zoals het westen van ons land, is het slim vroeg aan de bel te trekken. Laat snel een offerte maken bij een gespecialiseerd bedrijf, dan weet u precies hoe de zaken ervoor staan. Op http://www.bestvision.nl/ vind u veel meer informatie en kunt u snel een afspraak maken met een erkend bedrijf in deze niche branche!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn